Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Do parafii należy: Nowe Sioło

Odpust: Wniebowzięcia NMP

Liczba mieszkańców: 650

Historia parafii:

Parafia Wniebowzięcia NMP w Nowym Siole została erygowana 8 września 1976 r. Teren jej został wydzielony z parafii Cieszanów. Początki organizowania parafii w Nowym Siole sięgają roku 1974, kiedy to przedstawiciele sołectwa Nowe Sioło zwrócili się do biskupa Jana Nowickiego, wizytującego w tym czasie parafię Cieszanów, z prośbą o utworzenie parafii w ich miejscowości. Pierwszą Mszę św. w kościele w Nowym Siole odprawił ks. J. Bojarski 15 sierpnia 1974 r. W 1977 r. (22 maja) odbyła się pierwsza wizytacja kanoniczna parafii przeprowadzona przez biskupa Mariana Rechowicza. W czasie wizytacji poświęcono plac pod budowę nowej plebanii. Nowa plebania została oddana do użytku 1 lipca 1978 r.

Funkcję kościoła parafialnego spełnia dawna cerkiew greckokatolicka. Jest to kościół murowany zwieńczony kopułą nawiązującą w swej konstrukcji do wzorów zachodniego budownictwa sakralnego. Świątynia została wybudowana w 1907 r. W kościele znajdują się trzy zabytkowe obrazy, kielich mszalny z 1882 r., monstrancja z 1892 r. oraz figura Matki Bożej wykonana w drewnie z końca XIX w.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Na terenie parafii istnieje 13 krzyży przydrożnych fundowanych z różnych okazji

C. Cmentarz parafialny, na obszarze starego cmentarza, grobowce z okresu powstania kościoła i parafii

Odpust: Wniebowzięcia NMP (15 VIII)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00 (9.00), 10.00 (11.00)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1975

małżeństw od r. 1975

zmarłych od r. 1975

Kronika parafialna od r. 1975

Lista proboszczów: ks. J. Bojarski (1976 – 1984), ks. Józef Michalik (1984 – 1992), ks. Feliks Kowal (1992 – 1995)

Powołania z terenu parafii: ks. Adam Czupich, ks. Roman Kulczycki, ks. Eugeniusz Łabisz, s. Bernardetta Zuzańska (CSSF), s. Estera Nieckarz (CSSF), s. Maria Lewkowicz (CSSF), s. Maria Łabisz (CSSF)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, ministranci, schola, parafialny zespół charytatywny

Liczba mieszkańców: 600

Liczba katolików: 598