1965 р. Загальний вигляд з позиції А2

Рождества Пречистої Богородиці 1795

В Новій Весі народився 30 березня 1873 року кир Василь Масцюх. 11 грудня 1934 року папа Пій XI назначив був його апостольським адміністратором Лемківщини. Це відлучення лемків від Перемиської єпархії сталося на вимогу польського уряду та польської римо-католицької церкви. Кир Василь Масцюх помер 12 березня 1936 року і похований на цвинтарі в Новій Весі. На тім самім цвинтарі також похований мій дідо, о. Василь Смолинський, котрий був парохом Нової Веси протягом багатьох років. Церква показана на світлині з 1965 р. вже не існує. Вона була спалена вночі по візитації польського примаса в 1975 році. Стару церкву вживали римо-католики, як і вживають новий костел, поставлений на місці спаленої церкви.

Треба відмітити, що до Другої світової війни на 1250 мешканців в Новій Весі було всього 11 поляків.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 37.