Костел серця Ісусова

Kościół filialny w Nowej Grobli pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa

Wieś Nowa Grobla – gmina: Oleszyce.

Początki kaplicy:

Rozważania na temat budowy kościoła w Nowej Grobli miały miejsce jeszcze długo przed II Wojną Światową. Były nawet pewne przygotowania i gromadzenie materiałów, niestety działania wojenne przeszkodziły w zrealizowaniu dalszych przygotowań i budowy kościoła. Po wojnie sytuacja polityczna przeszkadzała w zrealizowaniu postanowień budowania kościoła. Potrzeba było czterdziestu lat na sfinalizowanie zamierzeń z przed wojny. Przyczynkiem do rozważań nad bodową świątyni w Nowej Grobli było „cudowne” wydarzenie „krwawienia” krzyża. Jak wynika z historii wsi Bihale z czasem miejscowość Nowa Grobla należała do parafii w Łukawcu. Następnie w 1978 r została erygowana parafia pw. Opieki M.B. Uzdrowienia Chorych w Bihalach. Myśl budowy kościoła w Nowej Grobli powróciła z jeszcze większą siłą. Uaktywniły się starania budowy kościoła. Wszelkimi staraniami ówczesnego proboszcza ks. Mieczysława Kornagi przygotowywano się do wielkiego dzieła budowy „Domu Bożego”.

Aktem notarialnym z dnia 06.04.1983 r. w Państwowym Biurze Notarialnym w Lubaczowie nastąpiło spisanie aktu darowizny gruntów pod kaplicę w Nowej Grobli. Darczyńcami byli Maria Kokocka zamieszkała w Nowej Grobli 74, Jan i Genowefa Sopel zamieszkali w Nowej Grobli 70 oraz Władysław Drop naczelnik Gminy w Oleszycach. Działka o powierzchni 0,13 ha w otoczeniu budownictwa zagrodowego. Położona jest w odległości 50 m od głównej drogi do Oleszyc. Działkę łączy z drogą główną ciąg pieszy. Działka znajduje się na lokalnym wzniesieniu. Dojście do kościoła jest od drogi – południe, od zabudowań – od wschodu i północnego zachodu.

Po dokonaniu wszelkich formalności przystąpiono do gromadzenia materiałów do budowy kościoła w Nowej Grobli. Poświęcenie placu i kamienia węgielnego nastąpiło 24.04.1983 r. o godz. 1700 na uroczystej Mszy Świętej. Niniejsze wydarzenie rozpoczęło budowę, które zakończyło się poświęceniem nowej świątyni w Nowej Grobli przez J. E. Ks. Bpa Mariana Jaworskiego , dnia 19 MAJA 1985 r .

Pierwsza Msza Św. Wieczorna (Pasterka), została odprawiona w tym kościele dnia 24. 12. 1985 r.

Projekt kaplicy w Nowej Grobli wykonał mgr inż. Józef Olech należący do Rejonowego Zespołu Usług Projektowych w Lubaczowie. Projekt znajduje się w kancelarii parafialnej w Bihalach.

Powierzchnia zabudowy, wg projektu, wynosi – 307,50 m2 ;

powierzchnia użytkowa świątyni – 295,45 m2 ;