Церква Різдва богородиці

Kościół filialny, pw. Narodzenia NMP, w Niewirkowie.

Do r. 1875 istniał tutaj kościół unicki, później zamieniony na cerkiew prawosławną. Kościół obecnie istniejący został wybudowany w r. 1881 jako cerkiew prawosławna. 15 VIII 1919 poświęcono go jako kościół katolicki.

Budynek drewniany, jednonawowy, w stylu bizantyjskim, przy prezbiterium 2 małe zakrystie, na kościele jedna duża wieża. Wnętrze jest wyposażone w 3 drewniane ołtarze. W ołtarzu głównym znajduje się obraz Serca Pana Jezusa. Po lewej stronie stoi ołtarz z obrazem Matki Bożej, a po prawej – z obrazem św. Piotra Ap. Wnętrze pomalowano na olejno, a podłoga jest drewniana, na wieży kościelnej jest sygnaturka z r. 1967.

O d p u s t: Narodzenia NMP (niedziela po 8 IX).