Поселення

Поселення

Пам’ятка археології.

Двошарова пам’ятка пізнього неоліту (перша половина III тис. до н.е.) та рубежу перших століть н.е.

Закарпатська обл., Виноградівський район, с. Дяково, біля ферми, урочище “Кіш Мезе”.

Загальний опис:

Поселення розташоване на північно-східній околиці села. Воно розкинулось вздовж одного з сухих нині русел річки Старий Ботар на площі біля 4 га. Площа поселення нині частково забудована тваринницькою фермою.

Культурний шар залягає на глибині 0,3-0,5 м від сучасної поверхні.

Досліджено два значно порушені господарські об’єкти епохи неоліту. Керамічний матеріал представлений багатою колекцією посуду. Це сферичні та біоконічні горщики, чарки на піддоні, миски, покришки. Привертає увагу покришка з зооморфною ручкою у вигляді голови бика. Серед знарядь праці є кремневі скребла, різці, ножевидні пластини та кам’яні шліфувальні сокирки.

На місці розкопів зібрана також кераміка рубежу перших століть.

Нижній шар поселення залишений носіями групи Тисополгар-Чесгалом-Оборін, полгарської культури, кінця пізнього неоліту.

Поселення виявлено в 1953 р. Ф. Потушняком, який і провів невеликі рятувальні розкопки. В 1973 р. пам’ятку обстежила археологічна експедиція Ужгородського державного університету під керівництвом Е.А. Балагурі.

Археологічний матеріал зберігається у відділі Ужгородської групи Інституту археології. Науковий звіт в Інституті археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Закарпатської обласної Ради депутатів трудящих № 191 від 6 липня 1976 р.

Охоронний № : 45

Основна бібліографія, архівні дані:

Потушняк М.Ф. Питання хронології та культурної належності пам’яток неоліту та енеоліту Закарпаття // Дослідження стародавньої історії Закарпаття.- Ужгород, 1972.- С. 85.

Бидзиля В.И. Поселение латенской культуры у с.Дьяково. – “Археологические исследования на Украине в 1968 г.”, К., 1971 г., т. 3, с. 196 – 199.

Балагури Э.А., Потушняк М.Ф. Раскопки у с.Дьяково Закарпатской области. – “Археологические открытия 1973 г.”, М., 1974 г., с. 243 – 244.

Потушняк М.Ф. Неолітичне поселення Дякове 1 на Закарпатті. – Археологія, 1979 р., т. 30, с. 57 – 74.