2009 р. Щелепу мамонта та зуби мастодонта зберігають у монастирі

Аріна Кантоністова

Дата: 14.07.2009

”У місті немає краєзнавчого музею, – каже священик немирівського Свято-Троїцького жіночого монастиря 32-річний протоієрей Павло Петльований. – Він був колись біля старого млина. Років 10 тому приміщення під магазин віддали. А в нас при монастирі зберігалося багато старовинних речей. От вирішили, що зможемо самі музей організувати”.

Отець Павло проводить до келій монастиря. У чотирьох кімнатах розмістили близько тисячі експонатів. На побілених стінах висять ікони, старовинні фотографії. На полицях розкладені псалтирі й молитвослови в шкіряних обкладинках.

– От фрагменти посуду з часів Трипілля, закам’янілі ріг оленя й дерево, – священик підводить до стенду під склом. – Гордість наша – зуби мастодонта й уламок щелепи мамонта. Два роки тому їх подарували місцеві. Хто ці люди, не маю права сказати. Так вони захотіли.

Обитель стоїть на місці Свято-Миколаївського жіночого монастиря, який збудували 1790 року. Він повністю вигорів 1845-го.

– Єдине, що вціліло, от ці невеличкі ікони Божої Матері та святителя Миколая, – показує отець Павло. – Я і сам проводжу інколи розкопки. Знайшов чимало старовинних грошей – паперових і монет. Почав збирати колекцію. Додав радянські карбованці, купони та перші гривні. А ось талони, за якими 1988-го цукор видавали.

На вікні розкладена цегла з ініціалами графині Марії Щербатової, яка жила в Немирові. На одній цеглині вигравіювано латиною ”Лондон”. Поверх них лежать залізні каски пожежників ХVII-ХVIII ст.

Священик підводить до чавунного сейфа з написом: Polzer&stern wien.

– Це сейф польські майстри виготовили 1924 року, – продовжує. – Нам його подарували з Немирівського автотранспортного підприємства.

Отець Павло каже: якщо в Немирові відкриють краєзнавчий музей, то всі експонати передасть туди.

Монастирський музей розташований за адресою: Вінницька область, м. Немирів, вул. Леніна, 191, територія Свято-Троїцького жіночого монастиря, тел 8 067 926 34 56. Екскурсії безкоштовні. Музей відкритий щодня.

Джерело: “Газета.ua”