Пам’ятник десанту 1944 р.

Меморiальний комплекс на честь 68 героїв-десантникiв. Миколаїв. Парк десантникiв. Скульптори А.М. Ізмалков i Ю.П. Поммер, архiтектори А.Н. Душкiн, О.П. Попова й В.П. Попов. Бронза, гранiт, мармур. 1946, 1974.

При звiльненнi Миколаєва вiд нiмецько-фашистських загарбникiв у нiч на 26 березня 1944 року у районi порту був висаджений десант у складi 55 морякiв i 12 воїнiв першого гвардiйського укрiпрайону. Їхнiм провiдником був рибалка iз села Богоявленського А.I. Андрєєв. Керував операцiєю старший лейтенант К.Ф. Ольшанський. Завданням десанту було захоплення й утримання порту до пiдходу основних сил. Десантники зайняли оборону в районi нового елеватора. Вранцi фашисти виявили десант. На штурм позицiй радянських воїнiв були кинутi три батальйони ворожої пiхоти, танки, артилерiя. Бiй тривав двi доби. Радянськi десантники вiдбили 18 атак ворога. Було вбито й поранено 700 гiтлерiвцiв, знищено багато ворожої технiки. Своїми дiями десант сприяв успiшному розгрому нiмецько-фашистських загарбникiв на пiдступах до Миколаєва. З 68 десантникiв залишилися в живих лише 12. Всiм 68 учасникам десанту було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. На їх честь споруджено меморiальний комплекс. У центрi його – пам’ятник: на гранiтному постаментi (висота 2,2 м) бронзовi скульптури вiдважних героїв у момент бою (висота 7 м). Пам’ятник був вiдкритий у 1946 роцi. Скульптор А.М. Ізмалков. У 1947 роцi вiн був реставрований (з доповненням скульптурної групи за проектом скульптора Ю.П. Поммера й архiтектора А.Н. Душкiна).

Поруч iз пам’ятником знаходиться братська могила десантникiв. На мармурових плитах висiченi прiзвища загиблих. Бiля пам’ятника горить Вiчний вогонь. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].