Церква св. Михаїла

Церква св. Михаїла

Розмір зображення: 800:728 піксел

За переказом, який був записаний в поданні-просьбі німецькій окупаційній владі у 1940 р. про відкриття в селі православної парафії, у XIII ст. в селі існувало дві церкви – св. Юрія і св. арх. Михайла. Церква св. Юрія була знищена під час набігів монголо-татар. 1 А церква св. арх. Михайла вперше згадується у документах 1428 р. 2 У 1472 р. до церкви подарувала “Євангелію” дідичка сусіднього села Богутич, про що свідчив запис на ній. 3 В книзі записів нововисвячених священиків єпископа Атанасія Пакости за 1622 р. є запис місцевого священика Лаврентія Конюшини. 4 В актовій книзі Холмського грод-ського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 5 1632 р. до церкви купив книгу Василь Князевич, про що залишив запис в книжці:

“Сія книга рекомая Служебник Василии Князевич Поднищанскии… до цркви стого архистратига Михаила в селе Молодятичі во обдитации пана Браніцкого Андрея… року бжего АХЛВ…”

У 1706 р. під час Північної війни ця книга здобута козаками міста Маньківки Уманського полку і подарована в маньківський Святотороїцький монастир6. Нову дерев’яну будівлю зведено у 1765 р. 7 У 1869 р. стару церкву розібрали і збудували на її місці нову, теж дерев’яну церкву св. арх. Михайла. 8 У 1884 р. вона була пошкоджена блискавкою і відновлена у 1891 р. 9 Іконостас відновив грубешівський маляр Шимон Зінь. 10 Спалена поляками у 1918 р. 11 У1940 р. громада відновленої православної парафії закупила в селі Матче стару дерев’яну церкву. 12 Підвалини дав мешканець Трещан Богуш. Всю будову нового храму провели громадським чином, лише головного майстра найняли. Освячено церкву в кінці 1940 р. Після закінчення війни церква зруйнована.

Церква, перенесена з Матча, була невеликою дерев’яною тридільною будівлею. 13 Вищий двосхилий причілковий дах нави вінчав сліпий восьмибічний ліхтар з маківкою.

1. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 62.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

3. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 62.

4. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуші 69а, 191.

6. Каталог стародруків Центрального державного історичного архіву у м. Києві (ЦДІАК України) 1494-1764 рр. – Київ, 1999. – С. 140.

7. Демусь А. Місцевості Грубешівського повіту. // Надбужанщина. – Нюйорк, Париж, Сідней, Торонто. 1994. Т. 3. – С. 474.

8. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

9. ХВЕВ, 1891. № 14. – С. 224.

10. Там само.

11. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 62, 67.

12. Кідиба В. Спогад холмщака Володимира Кідиби, бувшого жителя села Молодичі Грубешівського повіту Люблинського воєвідства. // Над Бугом і Нарвою. 6/98. – С. 35.

13. Над Бугом і Нарвою. 2/99. – С. ЗЗ.