Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 679:800 піксел

Dawna cerkiew parafialna greckokatolicka, pw. Opieki NMP, w Modryniu, obecnie kościół filialny rzymskokatolicki. Wzniesiony w r. 1740 z fundacji Rozalii Wilgi na miejscu poprzedniej świątyni ufundowanej w r. 1406 przez Władysława Jagiełłę i zniszczonej przez Szwedów na pocz. w. XVIII. Zamieniony ok. r. 1870 na cerkiew prawosławną, gruntownie odnowiony w r. 1885. Po II wojnie światowej w bardzo złym stanie. Od r. 1977 przejęty przez parafię rzymskokatolicką, rekoncyliowany przez bpa Bolesława Pylaka. Odbudowany w latach 1981-1982, obecnie czynny (w każdą niedzielę i święto odprawiana jest tu Msza św.).

Orientowany. Murowany z cegły, otynkowany. Nawa kwadratowa z prezbiterium węższym, zbliżonym do kwadratu, zamkniętym trójbocznie, przy którym od południa zakrystia. Przy nawie od zachodu prostokątna kruchta z nadbudowaną czworoboczną wieżą drewnianą, konstrukcji słupowo-ramowej, oszalowaną; od południa czworoboczny grobowiec rodziny Kuźmińskich, klasycystyczny z r. 1828, z wyrytymi literami IKM i datą. Wewnątrz ściany nawy rozczłonkowane parami blend półkolistych, w których otwory okienne. Sklepienia pozorne, w nawie krzyżowe, w prezbiterium kolebkowe, w pozostałych pomieszczeniach stropy. Chór muzyczny drewniany, wsparty na dwóch słupach. Zewnątrz ściany nawy i przedsionka o podziałach ramowych, na narożach podparte szkarpami, zapewne z 1. poł. w. XIX; ściany grobowca z wnękami zamkniętymi półkoliście, na narożach boniowane. Wokół nawy i prezbiterium gzyms profilowany. Drzwi klepkowe ze starym zamkiem. Dachy kopulaste, nad nawą nowsza wieżyczka na sygnaturkę, kryte blachą: nad kruchtą daszek dwuspadowy z trapezowatym szczytem oraz namiotowy daszek nad wieżą, pobite gontem. Ołtarz główny z obrazem MB Królowej Polski, dwa ołtarze boczne, ławki oraz dwa konfesjonały