Церква св. Петра і Павла

Розмір зображення: 773:800 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото Богдана Мартинюка, травень 1999 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 288.

На Новому місті.

Вперше існування церкви в містечку згадується у податкових документах 1582 р. 1 У цьому ж році їй був наданий привілей від дідича Стефана Збаразького. 2 У 1774 р. коштом дідича Августа Чарторийського на місці попередньої дерев’яної збудовано нову муровану класицистичну церкву і окрему муровану дзвіницю. 3 В кінці XVIII – на початку XIX ст. в церкві встановлено органи. 4 У 1867 та 1872-1874 рр. парафія вчинила опір відлатинщенню обряду та введенню православ’я. 5 З 1875 р. – православна. 27 липня 1880 р. освячена після ремонту. 6 Під час першої світової війни німецькі війська влаштували в церкві конюшню. 7 Після війни церкву перетворено на філійний костел. 8 Під час другої світової війни в містечку діяла відновлена православна парафія. 9 Церква, яка перебуває в руках католицької громади, відреставрована після 1945 р. 10

Розташована на рівній ділянці при містечковій вулиці. Неорієнтована однонавова споруда з рівношироким гранчастим вівтарем, у вужчій частині якого виділена захристія з ризницею на другому рівні. Церква вкрита двосхилим дахом, що над вівтарем переходить у п’ятисхилий, а над чільним фасадом – у трисхилий, закритий бароковим фронтоном. Чільний фасад одноосьовий, наріжники його рустовані. Над прямокутним дверним прорізом розташоване прямокутне вікно з півциркульним завершенням, увінчане трикутним фронтоном з хрестом. В інтер’єрі поділ нави на три і пів прясла визначають пристінні пілястри. Перекриті прясла циліндричними склепіннями на гуртах з люнетами. Хори оперті на пілони. Збереглося декілька ікон кінця XVIII – початку XIX ст. Поряд з церквою розташована мурована квадратова в плані дзвіниця 1774 р.

1. Ks. Pleszczyński A. Opis historyczno-statystyczny parafii Mędzyrzeckiej. – Warszawa, 1911. – S. 149.

2. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI i XVII wieku. – Białystok, 1991. – S. 74.

4. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

5. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 211-216.

7. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 74.

8. Там само.