1998 р. Жовківщина

c. Малий Дорошів (Дорогошів Малий). (УГКЦ)

Церква св. Миколи.

Перша відома церква побудована у 1565 р. Акт візитації 1860 р. подає опис існуючої на той час будівлі: “Церква дерев’яна громадським коштом дуже давно з дерева соснового на дубових стендарах є одною банею виставлена”. Ця будівля ремонтувалася у 1855-1856 pp. Тоді ж зроблено нове ґонтове покриття дахів та прибудовано до вівтаря з півночі нову захристію. У 1882 р. її замінила існуюча, збудована стараннями о. Т. Полян-ського. Будівництво здійснив майстер Лаврентій Дрозд із Жидятич (тепер Гамаліївка, Пустомитівського району), про що свідчить різьблений напис на одвірках західних дверей в бабинець:

“Сей храмъ господень созданъ 1882 за времена містного ієрея Фєофіла Полянскаго и чес: місти: дяко-учитєля Григорія Бурака і чєст: міст: провизоров церковных Васнлія Кулинича Василія Мартина Начальника общини Дмитрія Соловія Прєдприимщикомъ зданія сего чєстн: гос: Лаврєнтієм Дрозд из Жндатичъ издєржками громады”.

З 1961 по 1989 р. церква стояла зачиненою.

Дерев’яна тризрубна триверха будівля традиційного планування – ширша, наближена до квадрату нава посередині та вужчі прямокутний бабинець з заходу і гранчастий вівтар – зі сходу. При вівтарі – дві прямокутні ризниці по боках. Зруб надопасання нави дещо вищий, завершений світловим восьмериком, вкритим шоломовою банею зі сліпим ліхтарем і маківкою. Подібні сліпі восьмерики встановлені на зрубах на допасання нави і вівтаря. Оперізує церкву піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване в місцях прилягання ризниць.

Поряд із церквою, на північний захід від неї, на схилі пагорба розташована давніша дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця з ХУІП ст., вкрита пірамідальним наметовим дахом.

Прицерковна територія огороджена новим металевим парканом з мурованою брамкою-входом. Тут же висипана могила “Від віку полеглим за волю України”.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 111 – 112.

Вкладені елементи

с. Малий Дорошів. Церква св. Миколи, 1882 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) 	Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. –…
1988 р. Загальний вигляд з позиції А3
с. Малий Дорошів. Дзвіниця церкви св. Миколи, XVIII ст. (фото В.Ольхом’яка, 1998) 	Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси…
1998 р. Загальний вигляд дзвіниці