1998 р. Жовківщина

с. Малі Підліски (Підліски Малі). (УГКЦ)

Церква Преображення Господнього.

Найдавніші відомості про церкву датуються 1572 р. Існуюча у 1860 р. будівля описана у акті візитації як така, що потребує або ремонту, або заміни новою. У 1871 р. (за іншими даними – 1864 чи 1875 р.) за пароха Стронятина о. Василя Чернецького збудована дерев’яна тризрубна трибанна церква на місці попередньої дерев’яної, зазначеної в документі 1803 р. як стара. Ймовірно, будівництвом керував майстер Лаврентій Дрозд з Жидятич. Перед 1906 р. в церкві встановлений новий іконостас і помальовано її всередині. По другій світовій війні стояла зачиненою, а у 1976 р. розвалена.

У 1989-1992 pp. на її місці споруджена нова мурована церква за проектом архітекта Ігоря Ковалишина та інженера Романа Йосипіва.

Розташована на вершині високої гряди на повороті траси Львів-Київ. На захід від церкви на схилі гори розташований сільський цвинтар.

Споруда мурована з цегли і ще не тинькована. Хрещата в плані з укороченими прямокутними раменами, прямокутним бабинцем і гранчастим вівтарем з двома невеликими прямокутними ризницями по боках. Перед головним входом в західній стіні бабинця влаштоване аркове підсіння. Середхрестя на світловому восьмибічному барабані завершене шоломовою банею зі сліпим ліхтарем і маківкою. Бокові рамена і бабинець вкриті двосхилими дахами, що утворюють фігурні фронтони на причілках, а вівтар вкритий п’ятисхилим дахом. Чільний західний причілок по боках фланкують два ажурові ліхтарі, завершені маківками.

На північ від церкви зведена мурована дзвіниця. Основна її стінна частина має три аркові прорізи для дзвонів. До неї від півночі прилягає квадратова в перекрої висока вежа, завершена цибулястою банею.