1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 722:800 піксел

с.Кам’янка-Липник. Церква Вознесення Господнього, 1768 р. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 77.

с. Кам’янка Липник. (УАПЦ)

Церква Воскресения Господнього / Вознесення Господнього.

Попередня дерев’яна церква була зведена у 1616 р. У 1671 р. польський король Михайло Корибут Вишневецький ериґував в селі парафію. Будівництво існуючої споруди розпочалося у 1768 p., а завершилося у 1780 р. Поновлена у 1792 р. П’ятиярусний золочений іконостас з рокайлевою різьбою походить з кінця XVIII ст. По сторонах іконостасу образи А. Качмарського з 1855 р. Головний вівтар різьблений в стилі бароко з образами художника К. Зелера. Не була зачиненою у повоєнний час. У 1987 р. виконано новий стінопис.

Розташована на невеликому узвишші, оточеному старими липами. На схід від церкви – сільський цвинтар. Мурована, тридільна, одноверха цегляна споруда в стилі пізнього бароко. До центральної квадратової в плані нави прилягають прямокутні, витягнені по поперечній осі, бабинець з заходу та вівтар зі сходу. При вівтарі з півночі і півдня розташовані невеликі пря -мокутні ризниці, сучасні церкві, а при бабинці з заходу – пізніший пригінок. Наву вінчає баня на світловому восьмибічному барабані. Вівтар і бабинець вкриті двосхилими дахами. Західний фасад членований чотирма пристінними пілястрами і завершений профільованим ґзимсом. Причілок фасаду завершений бароковим фронтоном. Подібний скромніший фронтон вінчає східний фасад.

На захід від церкви розташовна мурована стінна дзвіниця.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 77.