2007 р. За декілька днів археологи скажуть львів’янам, що за кістки розкопали позаду «Княжого…

2007 р. За декілька днів археологи скажуть львів’янам, що за кістки розкопали позаду «Княжого келиху»

Дата: 21.06.2007

Археологи наразі не знають, які кістки і якого століття розкопали на території ЗОШ № 62, поблизу костелу єзуїтів, і чи був на цьому місці цвинтар. За словами археолога Володимира Шишака, на вул. Театральній, 22 [за цією адресою – Народний дім, не школа; треба – № 15], швидше за все, збірне поховання, про що свідчить те, що всі кістки лежать поруч.

«Вони можуть належати жертвам інквізиції. Та робити якісь висновки зараз ще зарано», – каже Володимир Шишак. Зараз цю ділянку готують до розкопок, які почнуться за декілька днів, коли надійдуть усі дозволи з Києва. Про це сьогодні, 21 червня, йшлось під час брифінгу.

«Через декілька днів вже можна буде говорити про знахідку. Тут збиває з пантелику цей високий мур, який датується XIV ст. Та невідомо, якого століття ця земля. Ці розкопки – це унікальний випадок, бо ми знаходимось всередині міста. Я закладу тут розкоп, ми прокопаємо і побачимо, що і як було.

Мені потрібні знахідки, речі, – і тоді вже можна буде говорити про щось конкретніше», – зазначив керівник розкопок, археолог Володимир Шишак.

«Школа тут збудована в 1895 році, але перед тим з XIII ст. це була територія Францисканського монастиря, пізніше в 1772 австрійський цісар видав наказ про ліквідацію цвинтарів довкола церков і костелів. Очевидно, частину цих цвинтарів перенесли, а частину залишили.

Коли будували цю школу, мабуть, ці залишки поховань були виявлені і їх захоронили в одне місто, яке ми розкопали. Але це лише версія», – каже начальник управління історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко.

* * * * *

«За наругу над людськими кістками» директора «Княжого келиху» у Львові викличуть у прокуратуру

Лист у прокуратуру надішле сьогодні, 21 червня, управління історичного середовища Львівської міської ради проти ТзОВ «БІНП-ЛТД», якому належить кафе «Княжий келих». У листі будуть подані факти, що мали місце під час учорашніх будівельних робіт на вул. Театральній, 22, коли були виявлені людські кістки.

Директора цієї фірми Надію Тарасевич звинувачують у порушенні закону про археологічну спадщину і наругу над людськими кістками. Про це сьогодні, 21 червня, повідомила під час брифінгу начальник управління історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко.

«Учора під час проведення робіт звідси було вивезено землю. Коли ми приїхали на Грибовицьке сміттєзвалище, там було 6 насипів землі, і на одному з них навіть виднілись кістки. Що могли, те ми зібрали, решта огородили і скерували лист до власниці «Княжого келиху», щоб вона ту землю повернула на місце», – каже Лілія Онищенко.

За словами Лілії Онищенко, Надія Тарасевич зробила порушення, коли розпочала роботи без повідомлення управління історичного середовища міста і археологічної служби, яке є обов’язковим, а дозвіл на початок робіт у власниці вже був протермінований.

Довідка ЗІКу

Несподіванкою виявилось для директора кафе «Княжий келих» Надії Тарасевич, коли, розпочавши вчора земельні роботи позаду кафе, де мала бути котельня, будівельники натрапили на останки людей. Одразу ж після цього Надія Тарасевич звернулась в управління історичного середовища Львівської міської ради.

Цікавим є той факт, що у директора підприємства є всі погоджувальні документи на будівництво та початок робіт на місці, де у XIV ст. був цвинтар Францисканського монастиря. Погоджувальні документи були видані міською радою попереднього скликання.

Наразі начальник управління історичного середовища Львівської міської ради Лілії Онищенко розпорядилась припинити будівельні роботи, і на цьому місці розпочато археологічні розкопки.

«Тут однозначно не можна було проводити будівництво. По-перше, це територія, яка охороняється ЮНЕСКО, по-друге – місце знаходиться при оборонному мурі та ще й на території шкільного подвір’я. Люди, які погоджували це будівництво повинні були це знати і знати, що тут був цвинтар», – каже Лілія Онищенко.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»