2007 р. У центрі Львова знайшли людські останки поховань 13-14 століття

Дата: 20.06.2007

У центрі Львова, на вулиці Театральній, у подвір’ї школи стоять кілька коробок з людськими останками. Кістки знайшли працівники ТзОВ «БІНП», які розпочали на цій території будівельні роботи. Саме там, за словами фахівців, колись був розташований цвинтар Францисканського монастиря.

За словами начальниці управління охорони історичного середовища міської ради Лілії Онищенко, фірма має дозвіл на проведення робіт, однак немає укладеної угоди про археологічний нагляд. Необхідні дозволи фірма отримала від колишнього керівництва управління. Однак, на думку пані Онищенко, попередники мали б знати, що проводити будь-які роботи на цій території не можна.

Причин тому кілька: це територія ЮНЕСКО; це територія при оборонному мурі і будівництво при ньому просто неприпустиме; це територія шкільного подвір’я і для котельні там не найкраще місце.

«Посадові особи, які підписували дозволи, зараз не працюють. Однак вони мали б знати, що будівництво тут не можна проводити», – зазначила вона, продемонструвавши документи з підписами колишнього начальника управління охорони історичного середовища А. Левика та тодішнього керівника Археологічної архітектурної служби міста Львова В. Івановського.

Земляні роботи на цьому місці будуть припинені, а розпочнуть археологічні, переконувала пані Онищенко. За її словами, йдеться про знахідки 13-14 століття.

Водночас, як повідомив журналістам Василь Івановський, документ, який він підписав, має дорадчий та рекомендаційний характер, аніж дозвільний.

Що ж буде з кістками поки не відомо. Пан Івановський припустив, що по обіді управління отримає дозвіл з Державної служби з питань національної культурної спадщини та розпочнуть археологічні роботи.

Щодо самих підприємців, які хотіли збудувати там котельню, то вони, за словами пана Івановського, порушили норми законодавства в частині незаконного проведення земельних робіт.

* * * * *

Кістки, що розкопали на території ЗОШ № 62, позаду кафе «Княжий келих», чекатимуть до завтра на дозволи із Києва. Про знайдені поховання уже повідомлено Інститут археології та Державну службу з питань національно-культурної спадщини.

За словами начальника управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації Василя Івановського, зараз чекатимуть на всі дозволи і, очевидно, лише завтра археологи розпочнуть розкопки. Про це він повідомив сьогодні, 20 червня, під час брифінгу.

«В 1970-х рр. поряд з цим місцем уже проводились археологічні розкопки. Я не виключаю, що тут можуть бути виявлені матеріали ще бронзового віку. Це досить потужний культурний шар. Думаю, тут потрібно проводити дослідження ще на глибині 2-3 метрів. Тут велике поле роботи для археологів. Враховуючи, що на цьому місці був цвинтар монастиря, ми можемо виявити ще дуже багато поховань», – розповідає Василь Івановський.

«Ці археологічні роботи, швидше за все, будуть додатково дописані до тих дозвільних документів, які вже є на розкопки, що проводяться на вул. Краківській. Там розкопки веде львівський археолог, який останніми роками здійснює всі масштабні дослідження на території міста, Володимир Шишак. Ми узгодимо організаційні документи, і він зможе припустити до роботи. Очевидно, це буде завтра», – каже Василь Івановський.

За словами Василя Івановського, археологічні роботи можуть затягнутися на місяці, але варто було б завершити їх до початку навчального року, коли діти підуть до школи. На запитання, що буде з кістками, Василь Івановський відповів: «Є традиція, якщо археологи проводять дослідження і знаходять багато поховань, то після завершення робіт і досліджень проводиться перепоховання».

Джерело: “Львівський портал”