Вітраж сходової клітки (верхній ряд)

1908 p., А.Захарієвич

Пр. Т.Шевченка, 17-19

1907-1911 pp., архіт. бюро І.Левинського

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве обрамлення, молірованв скло, гранчасте скло. 250: 80; 250: 160 см

Площина вітражного полотна почленована вертикальними тягами на три видовжених сегменти. Тло складається з прямокутних модулів безбарвного молірованого скла. Кожен з трьох сегментів декорований медальйоном. Композицію центрального медальйона утворюють багряні квіти та листки маків, композицію двох бокових – розквітлі троянди, зібрані з рожево-жовто-червоних шматків скла. Медальйони опоясані гірляндами з лаврового листя та підчеплені червоною стрічкою до фризу, орнаментованого стилізованими дубовими листками гнилозеленого кольору. Вітражне полотно завершується понизу широкою орнаментальною смугою, складеною з вертикальних видовжених краплевидних елементів і поперечних хвилевидних ліній спайки.

Примітка. Для вітража використане скло з наявністю таких ефектів, як нерівномірність товщини скляної тафлі, нерівномірність змішування барвників різного кольору. Фриз з дубового листя розписаний фарбою “шварцлота”.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, опр, 56; Грималюк Р. Чарівна таїна вітражів // Дзвін. – 1994. – № 9. – С.18.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 183.