Вітраж сходової клітки

Пр. Т.Шевченка, 26

1897-1898 pp., архіт. Ю.Сихульський

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 198: 52 см

Зберігся фрагмент вітража у верхній фрамузі вікна, видовжений по горизонталі. Вітраж поділений вертикальними тягами на три сегменти. Тло зібране з прямокутних модулів безбарвного молірованого скла. Декоративні елементи композиції розташовані по краях вітража і утворюють барвисте обрамлення, яке, очевидно, мало продовження на не існуючій нині нижній частині вікна. Центральний елемент композиції нагадує стилізовану фіалу, зібрану з голубих, білих, жовтих шматків скла. Жовта смуга опоясує вітраж по периметру і з’єднує центральну деталь з С-подібними елементами в кутах композиції. Оранжеві викінчення завитків доповнюють кольорову гаму.

Примітка. Вітражами були оздоблені вікна сходової клітки кам’яниці на чотирьох поверхах. Нині збереглися вітражні засклення тільки у верхніх частинах вікон. На другому поверсі декоративний елемент центрального сегмента вітража інший і нагадує пальмету. Сходова клітка будівлі завершувалася вітражним плафоном з геометричним орнаментом. Однак на сьогодні він у незадовільному стані, скляні тафлі частково знищені, барви втрачені.

Література. Державний архів Львівської області, ф. 2, оп. 1, спр. 65; Грималюк Р. Чарівна таїна вітражів // Дзвін. – 1994. – № 9. – С.118, 152.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 192.