2007 р. Дворукий Нептун

Дата: 20.09.2007

Скульптурі Нептуна на площі Ринок повернули руку. Фахівці з фірми “АрДеко”, яка спеціалізується на реставрації каменю, нарешті приклеїли зап’ястя римського бога.

Терміни виконання роботи суттєво затягнулися через несприятливу погоду. Щойно прикріплена рука потребує реставраційних робіт, оскільки через падіння на ній є значні тріщини та вибоїни. Весь комплекс із відновлення та реставрації руки коштуватиме 25 тисяч гривень.

Нагадаємо, попередньо фахівці стверджували, що скульптуру Нептуна роз’їдає грибок. Каталізатором його поширення, ймовірно, стала фарба, якою обробили скульптури до Дня міста. Сьогодні в управлінні охорони історичного середовища ЛМР має відбутися нарада, на якій підтвердять або спростують наявність грибка на фонтані та вирішать, що робити зі скульптурою.

За попередніми підрахунками очищення скульптури від фарби, дезінфекція та покриття каменю захисним матеріалом коштуватиме 96 тисяч гривень.

Джерело: “