Житловий будинок (№ 18)

Жилий будинок 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Житловий будинок 1533 – 1777 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Жилой дом, 1553 г. (пл. Рынок, 18). Перестроен в XVIII в.

Кирпичный, оштукатуренный, прямоугольный в плане, четырехэтажный, в первом этаже сохранились своды XVI в. Плоские пилястры членят фасад на три поля, что соответствует внутренней планировке. Его украшают глубоко профилированные оконные обрамления и балкон с декоративной металлической решеткой. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 52].

Аптека “Під золотим оленем” існує в цьому будинку з 1 пол. 19 ст.

Аптека під № 18 за Польщі мала назву “Під золотим оленем” і належала Юзефові Пінелесу та Юліушу Бреттлеру, тоді тут був також продаж пляшок Тенненбаума, малярський заклад Вухса та Цукера, а також годинникарська майстерня Юґенда. Зараз тут магазин-салон “Краєзнавець”, адвокатська фірма “Львів. Правозахист” і агенція ресурсів Львівської міськради.

Джерело: “”, 17 листопада 2006 року, № 40 (40)