2011 р. Кам’яниці на площі Ринок “обліпили” самовільно встановленими вікнами

Марія Деркач

У Чорній кам’яниці вставили вікна, які дисонують із загальним виглядом будівлі.

Історичні будинки, що належать до пам’яток архітектури, дедалі частіше псують самовільно встановленими вікнами. Історик Ігор Лильо обурюється, що у славнозвісній Чорній кам’яниці, що на площі Ринок, встановили дерев’яні вікна коричневого кольору. Вони не вписуються в архітектурний ансамбль.

Президент Фонду збереження історичної спадщини Львова Андрій Салюк розповів «Леополісу», що на ці факти чиновникам неодноразово звертали увагу представники ЮНЕСКО. Однак проблема криється у недосконалому законодавстві: суди затягують розгляд справ про такі порушення і не завжди обстоюють збереження автентичного обличчя пам’яток архітектури.

«У багатьох випадках дерев’яні вікна добирають не за фактурою та відповідними стандартами, – каже А. Салюк. – Щоб замінити старе вікно на нове, необхідно зважати на проект реконструкції фасаду будівлі. Через недосконале законодавство цього не дотримуються».

У США за самовільно встановлені вікна в історичних будинках доведеться заплатити штраф та усунути порушення. Якщо за певний термін цього не зроблено, розмір штрафу подвоюється, а потім зростає в геометричній прогресії. Андрій Салюк запевняє: влада не пояснює мешканцям, що старі подвійні вікна у кам’яницях краще зберігають тепло, ніж, наприклад, пластикові. Старі вікна треба належно відреставрувати, укріпити рами.

Як пояснила «Леополісу» начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, від неестетичних вікон постраждала не лише Чорна кам’яниця, а й більшість будівель на площі Ринок. «Порушників багато, міська рада склала адмінпротоколи, і більшість з них заплатили штраф, – каже чиновниця. – Львівський історичний музей самовільно вставив три вікна іншого кольору. Музей змусили поміняти вікна. За такі самовільні роботи порушник має заплатити 850 гривень штрафу».

За словами Лілії Онищенко, торік за незаконну заміну вікон в історичних будинках Львова порушників оштрафовано на понад 20 тисяч гривень.

Джерело: “Високий Замок”