Низький Замок вул.

Слід знати, що споруду Низького замку було знесено в 1802 р.

Із південного боку вернісажу вулицю Театральну з проспектом Свободи з’єднує вуличка Низький Замок, названа в пам’ять про те, що на цьому місці стояв оборонний замок, який 1802 р. австрійська влада розібрала. Із 1840-х років вулицю називали площею Каструм (замок), із 1871-го це була вулиця Технічна, з 1885-го – Лукасінського (Валеріан Лукасінський – діяч польського антиросійського визвольного руху 1820-х років, помер в ув’язненні у Шліссельбурзькій фортеці), під час німецької окупації – Гльокенштрассе, а з 1946 до 1991 року – Космодем’янської, на честь радянської партизанки Зої Космодем’янської, яка загинула під час війни 1941 року. Вулиця фактично складається лише з північного крила Національного музею. За польських часів тут був магазин паперу Геєра та спілки, кав’ярня Раттнера, магазини меблів Чиша і Мюнцера.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)