2008 р. У vip-апартаментах – Катерина II поруч із Богданом Хмельницьким...

Ольга Читайло

Дата: 29.05.2008

У палаці Потоцьких завершився ремонт гостьових кімнат для почесних відвідувачів міста. Спальню та кабінет, облаштовані меблями та творами мистецтва з фондів музею, встигли охрестити резиденцією Президента Ющенка.

Директор Львівської галереї мистецтв, герой України Борис Возницький спростовує це: “Тут з дозволу мера зможе зупинитися будь-який почесний гість Львова. наприклад, міський голова будь-якого іншого міста. у замку Вавель у Кракові також є такі приміщення. Свого часу там зупинявся Шарль де Голь. Ліжко на якому він спав, і яке довелося спеціально продовжувати (президент Франції був дуже високого зросту. – авт.), нині показують відвідувачам. Але це не означає, що інші почесні гості не можуть переночувати у цих кімнатах сьогодні”.

Борис Возницький розповідає, що раніше у цьому крилі справді планували облаштувати резиденцію президента Кучми. Місто запланувало розкішні апартаменти із саунами та душовими. Але коли у 2000 році палац передали Львівській галереї мистецтв, помпезні “квартирні плани” скасували.

Водити відвідувачів у гостьові приміщення музею не будуть. “Хоча хто-зна… Раніше в одній із кімнат була спальня Потоцького, тому, може, колись показуватимемо її туристам. Зараз належного виходу у цю частину палацу немає”, – говорить Борис Григорович.

Окрім спальні та кабінету, у гостьовій частині є дві ванни та вбиральні, кімната для охоронців, кухня. Меблі та картини вибирали із фондів музею. Спальню облаштували гарнітуром, який купили колись в однієї старої пані. Вона мешкала на вулиці Личаківській, у будинку, де колись розташовувалось радянське посольство у Львові. Жінка запевняла, що усе це посольству і належало. Меблі датують початком XX століття, зроблені у стилі модерн.

На стінах картини, здебільшого невідомих художників. Над ліжком повісили полотно із сільським пейзажем, на іншій стіні – зображення оголених героїнь давньогрецьких міфів. Є тут портрети історичних діячів: князя Лева, Богдана Хмельницького. А також дві картини із зображенням Катерини II, цариці, яка зруйнувала Запорізьку Січ: на одній намальована Катерина, що пропливає по Дніпру на човні, на другій – феєрверк на Тарасовій горі у Каневі на її честь.

На запитання щодо такого парадоксального тематичного підбору творів мистецтва, Борис Возницький відповідає: “Це картини Богумила Плерша, придворного художника польського короля Августа Понятовського, який був наближений до Катерини II”.

Ремонт гостьових кімнат здійснювало місто. На це витратили 700 тисяч гривень державної субвенції.

Джерело: “Високий Замок”