Петро і Павло. 14..15 ст.

Поряд з цими творами, які ще міцно пов’язані з традиціями мистецтва XII століття, можна умовно виділити групу пам’яток, у яких відчутніше проступають народні традиції. Ці твори об’єднує не лише певний примітивізм або недостатня професійна досконалість, вони значно відрізняються від уже розглянутих зразків і своїм підходом до художнього рішення. У найранішій іконці апостолів Петра і Павла (XIV ст.) з Буковини (Львівський музей українського мистецтва) своєрідна стилізація досягла неабиякої виразності. Головне в рельєфі – дві постаті. Майстер виділяє тут голови, які за розміром становлять чверть усієї постаті, і, як у старослов’янських ідолах, підкреслює лише найсуттєвіше, зовсім не дбаючи про другорядні деталі.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 113 – 114.