Пандекти Антіоха. 1307 р.

Типові зразки української тератологічної орнаментації є в таких рукописних книгах, як «Пандекти Антіоха» 1307 року, Київське євангеліє 1393 року, Луцьке євангеліє XIV століття, «Поученіє Єфрема Сірина» 1492 року [Я. П. Запаско. Орнаментальне оформлення української рукописної книги. К., 1960, стор. 48 – 55]. Для книжкових прикрас цього стилю характерні вільно виконані, сповнені фантастики заставки, ініціали з дивовижно переплетеними вузлами, з зображеннями звірів і птахів, у яких можна розпізнати то лебедів, то різних хижаків. У вирішенні цих мотивів ясно відчувається зв’язок з образами народних пісень та казок. Поряд з тваринами, зустрічаються зображення людей – воїнів, ремісників, гуслярів. Тератологічній орнаментиці властива досить вільна композиція без строгого додержання симетрії, розфарбування в соковиті червоні, сині, жовті, зелені кольори та відсутність позолоти. Ця орнаментика має в собі чимало реальних рис.

Заставка з «Пандектів Антіоха». 1307 р. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 327.