2007 р. Фламандська ікона «Різдво богородиці» 17 ст. із П’ятницької церкви у Львові після…

2007 р. Фламандська ікона «Різдво богородиці» 17 ст. із П’ятницької церкви у Львові після реставрації стане експозиційним експонатом

Дата: 21.08.2007

Від нині виставкова збірка сакрального мистецтва Національного музею у Львові поповнилася новим експонатом – іконою «Різдво богородиці», на якій зусиллями реставраторів відкрито авторське малярство з-під шарів пізніших записів, – про це сьогодні, 21 серпня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Датована реставраторами 17 століттям ікона «Різдво богородиці» невідомого нідерландського майстра надійшла до збірки Національного музею 1932 року із П’ятницької церкви у Львові в незадовільному стані і з того часу тричі зазнавала реставраційних втручань, що не пішли на користь пам’ятці, виконаній темперою із олійними лесируваннями.

З намови заввідділу давнього українського мистецтва Марії Гелитович півроку тому аварійну ікону узявся реставрувати Володимир Мокрій. Реставратор виявив ділянки пізнішого запису й відкрив первісний малярський шар. Після розчищення та розкриття з-під записів проступив яскравий колорит твору та окремі цікаві деталі, як от краєвид у вікні, фрагменти типово фламандського одягу тощо.

Як вважає сам реставратор, ікона ще до решти не розкрита, але закріплена і може виставлятися у постійній експозиції, наступні покоління реставраторів мають змогу зробити на ній свої маленькі відкриття. Для цього їх Володимир Мокрій навчає фаховій реставрації у Львівській національній академії мистецтв.

Сам же професор за тридцять років своєю професійної діяльності від реставрував чимало визначних пам’яток. Серед них ікони й картини, які виставлені в Одеському замку, славнозвісний Богородчанський іконостас та «Львівська богоматір» 14 ст., яку можна побачити у капличці палацу Потоцьких у Львові.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»