2009 р. Пам’ятник Шухевичу відкрили на місці його загибелі неподалік Львова

Сьогодні, 5 березня, у селі Білогорща біля Львова відбулося урочисте відкриття пам’ятника генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу. Пам’ятник встановлено за декілька десятків метрів від будинку, у якому загинув Шухевич.

Як зазначив на урочистостях син Романа Шухевича Юрій, це вже третій пам’ятник, встановлений його батькові в Україні. Він подякував усім, хто причетний до цієї знаменної події.

Участь у відкритті пам’ятника взяли мер Львова Андрій Садовий, в.о. заступника губернатора Львівської області Ігор Держко, голова Львівської облради Мирослав Сеник, представники ветеранських організацій УПА та активісти націоналістичних партій України.

Проект пам’ятника у вигляді бюста на триметровому постаменті належить скульпторові Ярославу Скакуну та архітекторові Володимиру Сачку. Кошти на пам’ятник – близько 450 тисяч гривень – профінансовано зі міського бюджету.

Як повідомлялося, урочисте відкриття пам’ятника генерал-хорунжому УПА приурочено до 59-ї річниці від дня смерті Шухевича.

Рішення про встановлення пам’ятника Шухевичу виконком Львівської міської ради затвердив 30 січня цього року.