2007 р, Місто Львів розвиватиме приміщення костелу Марії Магдалини як концертний зал

Дата: 13.07.2007

Успішний перебіг міжнародного фестивалю органної музики «Діапазон», який після завершення філармонійного сезону оживив літо, зазвичай бідне у Львові на масштабні культурні акції, дав відповідь на питання, в якому ключі слід розвивати діяльність Львівського будинку органної та камерної музики.

«Міська влада підтримує розвиток концертного залу», – таким був наголос в розмові директора департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Олекси Побурка із кореспондентом Західної інформаційної корпорації.

Костел св. Магдалини у Львові, де діє Львівський будинок органної та камерної музики, підпорядкований управлінню культури та туризму Львівської міськради, має спеціальний статус, передбачений розпорядження Кабінету Міністрів.

Цей статус передбачає, що на противагу Указу Президента України про сприяння передачі культових споруд релігійним громадам, споруда костелу св. Магдалини, як і комплекс Софіївської лаври в Києві, перебуває у переліку пам’яток, що не повинні бути передані релігійній громаді в обов’язковому порядку, а допускають спільне користування.

«Ця постанова збігається із нашим баченням. На сьогодні у нас – людей, які відповідають за розвиток культурної галузі в місті – формується така візія: римо-католицька громада повинна мати там години для Богослужінь, але пріоритет матиме Львівський будинок органної та камерної музики. Ми будемо розвивати там школу органістики, фестивалі органної музики.

Багато наших служб активно працює над тим, щоб ефективно задіяти творчі сили для організації концертів із використанням звучання органа. Нашим завданням сьогодні є вести переговори (нехай важкі й довгі) із римо-католицькою громадою і переконувати її у тому, що для неї це буде добре, коли цей зал використовуватиметься власне для концертів.

Ми плануємо підписати угоду, яка передбачатиме, що буде користування залом спільне із релігійною громадою. Але на кухні дві господині не уживаються. Тому в даному випадку має бути один господар приміщення. І таким господарем є управління охорони історичного середовища Львова, яке в даному випадку делегує свої повноваження бюджетній установі Львівському будинку органної та камерної музики, який, своєю чергою, має право, згідно із умовами договору, пустити до приміщення й суборендаря.

Суборенда допускається із власником). Однак моя посада не є того рівня, на якому вирішується питання термінів укладення такого договору, оскільки потребує координації роботи різних управлінь: охорони історичного середовища, комунального майна, культури та туризму тощо.

Василь Косів, який очолює комісію у справах релігій Львівської міськради, має контакти із керівниками Римо-католицької Церкви у Львові, там переговори тривають. Результатом їх на сьогодні має бути бажання досягнути компромісу. Угода буде кінцевим етапом наших розмов, як людина, яка побачила цю справу зсередини, я вважаю, що не треба шкодувати зусиль на переговори.

Говорити доведеться довго: тільки набравшись терпіння можна досягнути згоди між сторонами, що не хочуть поступатися», – вважає Олекса Побурко.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»