[1862 – 1876 рр.] Перерисовка

Рисунок Наполеона Орди з оригінальої гравюри 18 ст.

Zamek. Widok ogólny od strony „Świętej Góry". W głębi zamek z trzema czworobocznymi wieżami i krenelaźem; obok kościół brygidek i katedra (?); na pierwszym planie czterokondygnacjowa kapliczka cmentarna z figurą świętego. 1862 – 1876. Napis: Zamek w Łucku podług rysunku z przeszłego wieku. Pamiętny zjazdem r. 1429 Zygmunta Cesarza Niemiec, Jagiełły, Witolda — Eryka Króla Duńskiego — Bazyłego W. X. Moskiewskiego; napis na podkładzie; Wołyń. Łuck — zamek (według ryciny z XVIII wieku). Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą, 20,5x28. III-r.a. 4190 (Teka Wołyń). Bibl.: Kaczanowska, Napoleon Orda, s. 123 [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 405]