Кляштор тринітарів (№ 22)

Розмір зображення: 1200:614 піксел

Кляштор тринітарів 1729 р. (вул.Сталіна) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 15].

Монастир тринітаріїв 1729 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Монастир тринітарів (вул. Медведєва № 4), 1729 р. [Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К.: 1987 г., с. 67].

Монастир тринітарів 1729 р. (вул.Медведєва, 4) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

На плані 1999 р. адреса – вул.Медведєва, 4.

Слід знати, що на вул. Медведєва виходить бічний фасад одного з крил (північно-східного) корпусу келій. Входів з цього боку немає. Всі входи орієнтовані на північний захід, в бік вул. Лесі Українки. На торцевому фасаді південно-західного крила корпусу келій є табличка – вул.Лесі Українки, 22, що і є правильною адресою.

Зі старого рисунка видно, що костел примикав своїм бічним фасадом до збереженого корпусу келій з північного заходу, замикаючи внутрішній двір. Його головний фасад з двома баштами виходив на сучасну вул. Медведєва. Цей костел (присвячений архангелу Михаїлу і св.Павлу) було освячено в 1729 р., закрито в 1849 р., розібрано в 1869 р.

Перед корпусом келій нині розбито скверик з пам’ятником Степану Бойку.

про кляштор.

Йосиф Прехтль (Прагтль) (1737 р., Відень – 1799 р., Браїлів) маляр-монументаліст, з 1757 р. – чернець кляштору тринітарів у Берестечку. Він виконав образи св.Рецеса та св.Яна Непомука для собору в Луцьку [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 156]. Який саме собор тут мався на увазі – невідомо; можливо, це був костел тринітарів, бо Прехтль належав до цього ордену.