Церква св.Миколи (нижня)

Розмір зображення: 770:800 піксел

Дерев’яна церква св.Миколи 1830 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Лозянський (Нижній Лозянський) Міжгірський район

Церква св. Миколи Чудотворця. 1830. (УГКЦ)

Дерев’яна церква належала до найпоширеніших на Міжгірщині церков зі шпилеподібним готичним завершенням над вежею, але її не дуже вдало перебудував відомий майстер Петро Карпа в 1930-х роках. До стін зрубу нави добудували два крилоси. Опасання – важливий атрибут давніх споруд – було знято. Колись шпилеподібне завершення, логічне для стилю церкви, замінено на невиразний бляшаний конус із несподіваним кулеподібним потовщенням. Дахи вкрито бляшаним покриттям, а всі зруби обшито “піками” і помальовано жовтою вохрою. Над входом влаштовано дах на металевих трубах. Однак церква збереглася, і, може, настане час, коли познімають бляху, і пам’ятка постане в первісному вигляді. Нині церква знову належить греко-католикам.

Напис на задній дощечці кивота повідомляє про майстра з Дорога Василя Ленґела, що виконав різьбарську роботу до церкви:

“ПАРОХТИЛЛНИ | смотрите ко крни Час | При мні Димитри Талап | ковіч Адми[ни]стратор; Парохъ | Воловски, и куратори, Стефан | Ца, и Андриі Сопко, и Іоань Шоваг. | за сія вся вирізаныи Образы данно | Три сто німецкыгъ, Ризбар из Дорога | ту робил, Базилиус Лєнгєл, ко Помо- | щію Бжиі совершил лита бо.од | АWВДІ (1841 [дата записана з помилкою, не читається; АWДІ=1814; АWВІ=1812]) мца августа З (6)”.

На стіні вівтаря вивішено в рамці пам’ятку-нагадування про те, що кожного року на Великдень має служитися свята літургія за упокій душі Матія Шовака, який передав на церкву увесь свій маєток. Старі дзвони реквізували в Першу світову війну.

Тепер на вежі три дзвони, найбільший з яких відлив Ф. Еґрі в 1923 р. Малий дзвін роботи Ф. Еґрі має напис: “ЖЕРТВОВАНЫ ЦАРЬ ИВАНА МИГАЛЬОВОГО ЦАРЬ ВАСИЛЯ ОЛЕНИНОГО ГОДА 1929”.

Той же ливарник відлив у 1911 р. і середній дзвін за кураторів Василя Тайстри та Василя Марковича.