2008 р. У Лютеньці відбудують церкви

Валентина Іщенко

Дата: 04.03.2008

Церковна громада села Лютенька Гадяцького району Полтавщини збирає кошти на відбудову Успенської церкви. Її зруйнували за радянських часів.

Лютенська церква входить до урядової програми відтворення видатних пам’яток історії та культури України. Це була одна з перших кам’яних церков на Полтавщині. Її побудували у XVII ст. в стилі українського бароко коштами козацького сотника Михайла Бороховича. За переказами, тоді саме був голод і Борохович годував будівельників біля церкви галушками. Відтоді щороку 28 серпня на храмове свято цією стравою пригощають селян.

– Як я малим був, мати давала шпичаки з гілок із загостреними кінцями і ми ходили до церкви наколювати галушки. Їх варили у великих казанах, – згадує директор місцевої школи 62-річний Іван Чайка. – Храм мав п’ять куполів. Усередині був різьблений іконостас у чотири яруси.

Під храмом було два склепи з останками Бороховича та гетьмана Лівобережної України 1663-1668 років Івана Брюховецького, який родом з-під Диканьки.

– Нині люди ходять на службу до молитовного будинка. Раніше там був колгоспний дитсадок, – каже сільський голова Олександр Захлистенко, 44 роки. – На місці церкви проводитимуть розкопки. На ці роботи фонд відтворення пам’яток виділить до 25 тисяч гривень. На сам проект забудови треба не менш як 300 тисяч.

Джерело: “Газета по-українськи”