Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 705:800 піксел

Успенська церква 1686 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 72]; [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Успенська церква 1686 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Церква Успіння 1686 р. мала хрещатий план у вигляді чотирикутної нави та 4 шестикутних рукавів [Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 13, 42].

Успенська церква: пам’ятка виключена з державного списку [Постанова Ради міністрів УРСР “Про виключення окремих споруд із списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 445 від 25.10.1983 р.].

Успенська церква (руїни) 1686 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Успенська церква, 1686 р., с. Лютеньки Лубенського р-ну. Зруйнована в 1974 р. Передбачено відтворення [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 105].

Наші фахівці з відтворення не знають, де знаходиться село Лютенька. Але для них це – дрібниця. Відтворять дві церкви – одну в Гадяцькому районі, а другу в Лубенському. Так навіть краще – вдвічі більше можна вкрасти. М.Жарких, 12.01.2007 р.