Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Розмір зображення: 800:620 піксел

Рисунок І. Трутнева за: Памятники русской старины. Выпуск VIII. Холмская Русь. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 276.

Церква – собор в центрі міста – була задумана як головна православна церква для єпископа Люблинського. У 1870 р. її проект і кошторис виконав губернський архітектор Людвик Шамота. 1 Будову розпочато 1873 р. 2 Це була велика п’ятибанна споруда у неовізантійському стилі з дзвіницею, що прилягала до західного фасаду. Освячена церквау 1875 р. 3 Після першої світової війни спочатку перетворена на військовий костел для люблинського гарнізону, а у 1925 р. – зірвана з наказу польської влади. 4

1. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Rząd Gubernialny Lubelski, Sygn. 1869:3.

2. Там само.

3. Рощенко В., Рощенко М. Спасо-Преображенська церква в Люблині. // Церковний календар 1990. – Сянок. – С. 140-155.

4. Siwicki M. Dzieje konfliktów Polsko-Ukraińskich. Warszawa, 1992. T. l. – S. 134.