Церква покладання ризи богородиці

Церква 19 ст. (дерев.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 344].

Дерев’яна церква Положення ризи богородиці 1872 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 123].

с. Лісок.

Яворівський.

Церква Положення ризи Пр. Богородиці. 1872.

Це село є присілком Черниляви. Тут у 1633 – 1695 рр. існував василіянський монастир Пресв. Трійці. У 1633 р. монастир отримав землі від Шистовського, підтверджені королем Владиславом IV в тому ж році і Яном Казимиром у 1649 р. У 1656 р. козаки Богдана Хмельницького спустошили його. Знову відбудований з наказу Яна Собєського, в той час старости яворівського. В кінці XVII ст. священик зі Старого Яжова Ярмолович надав монастиреві частину лісу Глубічок, де постав його філіал. За ігумена Гаврила Арламовського у 1757 р. вибудувало нову дерев’яну церкву і монастирські приміщення. У 1795р. монастир ліквідовано. У 1872 р. на місці монастиря збудовано дерев’яну тризрубну одноверху церкву (каплицю), увінчану на низькому восьмерику нави банею з ліхтарем і маківкою, яку освячено у 1873 р. Стояла зачиненою з 1955 по 1989 р.

Крип’якевич І. Середньовічні монастирі в Галичині. // Записки чина св. Василія Великого. – Жовква, 1926. – Т. 2, вип. 1, 2. – с. 70 – 104.

«Руска рада». – Львів, 1873, № 128.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 742 – 743.