Кляштор бернардинів

Кляштор бернардинів

Zespół klasztorny Bernardynów (pl. Mariacki 8) zbudowany w 1637 r. z późnorenesansową Bazyliką o wspaniałym wnętrzu barokowo-rokokowym. Słynie z unikatowych organów.

Костел Благовіщення і кляштор бернардинів у Лежайську – одне з найцінніших надбань архітектури доби переходу від ренесансу до бароко. Всередині костелу розміщено 19 бічних вівтарів, створених у 17 – 18 ст. Серед образів на цих вівтарях заслуговують на увагу твори двох малярів-бернардинів 17 ст.: Францішка Лексицького і Шимона Германовича. Особливо цінними є образ Благовіщення в головному вівтарі (Лексицький) та “Ренесансова мадонна” у закристії (Германович; виконана у 1 пол. 17 ст. за рисунком А.Дюрера).

Особливу цінність становлять лави для почесних гостей у костелі, виконані в 1642 – 1648 рр. Їх автором вважаїть Павла з Бидгощі, а серед виконавців називають двох братів ордену: Самуеля з Варшави та Іларія з Познані.

В останні части у костелі проводять концерти в рамках музичних фестивалів.

Джерело: [2006 р.]