Летичівський район

Голосків с

За адмін.поділом 16 ст. Летичівський повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. Летичівський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Летичівський район

Коментар: згадується з 1 ч.16 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.]. у 1830-х рр. за участь князя Адама Чарторийського у польському повстанні село було у нього сконфісковане і віддане у воєнні поселення. начальство поселень скасувало навколишні села Дашківці, Завойки, Чарторийка, Михайлівка, Почапиха, Журавлинці, Старий Голосків, жителів переселило до Голоскова [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Церква Воскресіння існувала у 1783 р. – уже ветха дерев’яна триверха. Згоріла у 1800 р. Від неї зберігались ікона св.Миколи та потир з написом 1758 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 533 – 535].

Церква Різдва Христова відома з ерекції князя Августа Чарторийського 1759 р., коли збудована – невідомо [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 533 – 535].