2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Лаврів. Церква св. Івана Хрестителя

Мурована церква, споруджена у XVIII столітті. Стояла на вершині горн на цвинтарі, за переказом – на монастирищі. Належала до латинізованого типу храмів, що став поширюватися після Берестейської унії 1596 року, а особливо після Замойського синоду 1720 року. Це була однонавова споруда з вужчим гранчастим вівтарем зі сходу. Наву покривав двосхилий причілковий дах з кутими хрестами на кінцях гребеня, а вівтар – п’ятисхилий дах. Тиньковані стіни будівлі, декоровані на чолі профільованими пілястрами, завершував профільований ґзимс. Входи до церкви були в західній і південній стінах нави і мали лучкове завершення. Всередині наву й вівтар перекривали півциркульні склепіння з розпалубками. При західній стіні нави розміщувалися дерев’яні хори. Під вівтарем була крипта. Церкву висаджено в повітря наприкінці 1940 чи на початку 1950-х років.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 591, 592.