Синагога

Synagoga (ul. Jana III Sobieskiego) wzniesiona w 1761 r.; dekoracje ścian tworzą sztukaterie z XVIII w. i polichromie z XIX/XX w.

Jednym z cenniejszych zabytków sztuki sakralnej jest barokowa synagoga w Łańcucie. Budynek, zdobiony wewnątrz bogato polichromią i sztukateriami, powstał na miejscu drewnianej świątyni w 1761 roku. Odremontowany starannie w latach 60. naszego stulecia – mieści dziś muzeum judaistyczne.

Pierwsze wzmianki o Żydach w Łańcucie pochodzą z 1563 roku; na początku XVII wieku gmina żydowską miała już własną, drewnianą synagogę. Na początku XX wieku, 40 proc. mieszkańców miasta stanowili Żydzi. W 1939 roku mieszkało ich tu 2753. Po zajęciu miasta, Niemcy część ludności żydowskiej deportowali do sowieckiej strefy okupacyjnej; resztę rozstrzelali w sierpniu i wrześniu 1942 roku.

Z Łańcutem związane są postacie dwóch znanych przywódców chasydyzmu. Nauczał tu żyjący w latach 1717 – 1787 Elimelech (Majlech), zanim ostatecznie osiadł w pobliskim Leżajsku, oraz jego uczeń – Jakub Jicchak (Jakub Izaak Horowic, 1745 – 1815), zwany Jasnowidzącym z Lublina.

Джерело: [2006 р.]