Сергій Верговський

297.6.1.3. Садиба – Ратнівщина, 16–17 ст. (архіт.). Складається з хати й шпихліра, огороджених жердками на розсішках. Господарські будівлі відсутні (можуть стояти у підварку, окремо від садиби).

297.6.1.3.1. Хата – с. Самари (хут. Верестя), Ратнівський р-н, Волинська обл., 1587 (архіт.).

За переказами, стояла в селі, на поч. 20 ст. перенесена на хут. Верестя цього ж села. За колишнім адміністративним поділом с. Самари належало Ратнівському староству.

Однодільна без сіней, виведена на соснових підвалинах у зруб. Стіни рублені з різаних соснових плах, в’язаних «замками». Посеред «мерцової» (причілкової) стіни – дата арабськими цифрами без посвяти, з латинською літерою «r». Стеля (повал) з різаних плах, без додаткового утеплення, укладена поздовж на зруб і поперечний сволок, позначений чотирикінцевим хрестом.

Дах двосхилий, на кроквах, з піддашшями і «дармовисами» на причілках.

Критий соломою (первісно – колотими дошками). Дощані «щити» на причілках з вітровими дошками вивершені кониками та рогами. Вікна без луток, волокові, з дерев’яними засувками; передпічне вікно з рамою на 12 малих шибок. Двері на «вирії», з дощок, в’язаних шпугами.

Обладнання архаїчне: курна піч з глинобитним подом і склепінням («бочкою») на дерев’яній зрубній основі.

Лучник з кайдуба виведений крізь стелю й горище за дах. Над припічком, біля дверей, стіновий димоволок з дошкою-засувкою. Вздовж «мерцової» стіни кілька жердок-гряд для сушіння дров. Попід чільною та причілковою стінами – лави. Стіл вузький, з однієї дошки, розрахований на вузький настільник. На жердці полотняний одяг, перетканий червоними смужками, вовняний смугастий ліжник. Перед полом бодня для одягу. На покуті хлібна діжа, стіл, накритий настільником, тканим у поперечні червоні смужки.

Експонується «сивий» гончарний посуд із с. Рокита Старовижівського р-ну.