Сергій Верговський

297.6.3.1. Дворище – Прип’ятське Полісся, 17–20 ст. (архіт.).

Складається з двох хат, двох токів, хліва, стебки і кліті. Хати стоять на одному подвір’ї, до них наближені кліть і стебка. Окремо – ток і хлів, один ток розміщено через дорогу – на вигоні.

Експонується як зразок ведення спільного господарства великою патріархальною родиною-дворищем.

297.6.3.1.1. Хата – с. Біловіж, Рокитнівський р-н, Рівненська обл., 1697 (архіт.).

Однодільна, без сіней. Зведена у зруб з соснового кругляка, в’язаного верхніми драчками і врубками. Стеля з поздовжніх дощок, укладених на зруб і поперечні сволоки, утеплена піском.

Дах двосхилий на двох сохах, встановлених перед причілком і біля дверей, критий драницею, укладеною на «запісочник» й коньковий прогін і спертий у закрилини. Вікна волокові без луток.

Стіновий димоволок розміщено над припічком курної печі.

Обладнання традиційне, з ознаками архаїчності. Під «запісочниками» у стіни врубані жердки-гряди. Піч без комина, курна, бита з глини на дощаному поду, укладеному на сохах і підвалинах. На розі печі – стовпчик-«дідок»,на який спирається поздовжня жердка перед полом. Дощаний піл і масивні плахи-лави укладені на сохи. Перед піччю плетений з лози, мащений глиною кіш для виведення диму з лучини, яку палять для освітлення хати. На покуті діжа, накрита надіжницею, біля покуті у стіну забитий «свічарник» з рушником.

Перед полом – бодня для одягу, стіл під тканим вузьким настільником, перетканим червоними смугами. На сінешній стіні на двох кілках висять ночви, що використовувалися як полиця. На «мерцовій» стіні різьблена посвята з датою. Давній тип однодільного житла 17 ст.