Сергій Верговський

297.6.3.6. Садиба пасічника – Прип’ятське Полісся, 19–20 ст. (архіт.).

На галявині у лісі. Складається з хати, стебки, хлівчука та пасіки з бортних вуликів-колод, встановлених на стоянах та розміщених на деревах. В садибі представлено архаїчний тип будівлі з порівняно пласкими дахами на поздовжніх прогонах. Експонуються знаряддя специфічного поліського бортного пасічництва. Поруч у лісі розміщено курінь, в долині – баню.

297.6.3.6.1. Хата – с. Блажове, Рокитнівський р-н, Рівненська обл., 19 ст. (архіт.).

Дводільне житло зі зрубною кліткою хати і сошним тристінком сіней. Хатній зруб в’язано з тесаного «на костку» соснового брусся простими врубками з випусками і покладено на мох. Стеля з коротих дощок, укладених вздовж на зруб і поперечний сволок, утеплена піском. Дах двосхилий, критий драницею, укладеною на зруб і два поздовжні прогони, встановлені на підкладках. Вікна без луток, з рамами, закладеними в четверті зрубу.

Сіни рублені взакидку по масивних шулах з одним широким пазом (гарою), на кутах по дві шули. Дах на двох сохах, критий драницею, укладеною на зруб і переклад сох.

У хаті збереглись окремі елементи оригінального традиційного обладнання.

Піч-кам’янка з плетеним комином, стіл з одної колотої дошки, укладеної на закопані в землю сішки. Жорна перед дощаним полом, полиці для мисок, поздовжня колота і тесана соснова лава.

Через малі розміри хати поперечна причілкова лава відсутня. У стелі, ближче до лави, «світач» – невеликий комин з кайдуба для виведення диму від лучини, яку спалюють на змащеному глиною окоренку, що встановлений під комином.

У сінях експонується обладнання бортного пасічництва: ласьбини – коробки для стільників, жень – ремінь, щоб вилазити на дерева, маточники та снозки, кліщі для видушування меду з стільників, пішня – для довбання борті та ін.