Микола Коломієць

Станція “Хрещатик”, 1960 р.

(архіт.).

Вул. Хрещатик.

У центрі Хрещатика з невеликим відступом від червоної лінії забудови вулиці. Архітектори наземного вестибюля А. Добровольський, В. Єлізаров, І. Масленков; підземного вестибюля – архітектори А.Добровольський, В. Єлізаров, Ю. Кисличенко, М. Коломієць, І. Масленков, за участю Ф. Заремби, Н. Щукіної; інженери В. Дишлов, М. Кошелєв, В. Терешкін. Наземний вестибюль влаштовано у першому поверсі будинку кол. ресторану “Метро”. Касову залу облицьовано однотонними коричневими керамічними плитками. Кругла у плані ескалаторна зала перекрита банею. Стіни облицьовано кольоровими керамічними полив’яними плитками, малюнок оздоблення нагадує народні килими чи плахти. Яскравий килим стіни контрастно поєднується з білою банею, ледь розчленованою концентричними тягами. Підземний вестибюль, крім виходу на Хрещатик, має вихід на вулиці Інститутську і архітектора Городецького, і зв’язаний двома переходами із ст. “Майдан Незалежності”. Підземний вестибюль має в основі пілонну конструкцію. Пілони облицьовано білим мармуром, у середній частині яких містяться оригінальні за малюнком майолікові панно (арх. М. Коломієць, худ. О. Грудзинська), що також нагадують килими. Карниз та вентиляційні ґрати з анодованого під золото алюмінію. Підлога з плит темно-сірого граніту. Освітлюється закарнизними світильниками. Виразність станції підкреслюється поєднанням світлого склепіння пілонів з яскравим панно, яке зроблено в двох варіантах – золотисто-червоній гамі у середній наві та золотисто-жовтій – у тунелях колій.