Тетяна Кілессо

544.8. Головпоштамт, 1952 – 58 (архіт.).

Вул. Хрещатик, 22. На розі з Майданом Незалежності.

Відомо, що на цьому місці була перша поштова контора, створена 1849 на Хрещатику (стара адреса – № 24) у садибі, що належала шляхтичу О. Головинському. 1914 розпочали спорудження нового поштамту, але будівництво призупинила 1-а світова війна. Новий поштамт зведено 1936 – 41 за проектом архітекторів В. Осьмака і С. Германовича, зруйнований 1941 внаслідок вибуху. Сучасний будинок спроектовано архітекторами В. Ладним, Б. Приймаком, Г. Слуцьким, З. Хлєбниковою. У серпні 1989 завалився портик головного входу, під уламками якого загинуло 13 перехожих. Відновлений у 1990-х рр. з одночасною реконструкцією інтер’єрів першого поверху.

Семиповерховий з напівповерхом, цегляний, у плані Г-подібний, з розташованими під прямим кутом довгими крилами (бл. 80 м), з яких те, що з боку Хрещатика, має в плані ледь помітний дугоподібний абрис, інше, призматичне, акцентовано на наріжжі портиком головного входу з боку площі. Перекриття пласкі залізобетонні, дах вальмовий бляшаний. Внутрішнє розпланування – коридорного типу, на першому поверсі – зального. Чолові фасади облицьовані світлою, П-подібною в перетині, великогабаритною керамічною плиткою типу «МК», архітектурні деталі (кронштейни карниза, капітелі, профільовані гурти тощо) виконано за малюнками-шаблонами архітекторів на київському заводі «Керамік». Цоколь, обрамлення вікон і дверей першого поверху виконано з темно-сірого колотого та полірованого граніту.

Архітектура фасадів поєднує у собі суворість класичних пропорцій з мальовничістю і пластикою форм, що властиві українському бароко. Композиція фасадів ярусно-ритмічна. Пластичне членування площин здійснено за рахунок використання пілястр: коринфських – на верхньому ярусі (п’ятий – сьомий поверхи) і тосканських – на нижньому. Частий ритм пілястр виділяє вертикальні ряди подвійних прямокутних вікон з імпостами-пілястрочками. Горизонтальні членування підкреслено рустованим цоколем, класицистичним гранітним облямуванням прорізів першого поверху, лучковим завершенням вікон четвертого поверху, великим вінцевим карнизом з кронштейнами і парапетом (останній тепер не існує).

Горизонтальному розподілу фасадних площин відповідає двоярусна композиція виступного трипрогінного портика головного входу. Підпірні елементи портика у формі пілонів з коринфськими капітелями на нижньому ярусі несуть півциркульні арки, на другому – архітравне перекриття. Окрасою портика є вінцевий бароковий фронтончик із картушем. Потрійний вхід у вестибюль в глибині портика оформлено порталом з полірованого граніту, що складається з пілястр і півколон тосканського ордера, завершених карнизом. Міжвіконня над карнизом декоровано вставками з керамічним рельєфом рослинного характеру. Всі інші входи, як і вітринні прорізи першого поверху, облямовано профільованими лиштвами з прямими сандриками, виконаними з полірованого граніту.

Оформлення вестибюля і зал загального користування має урочистий характер. Проміжним опорам пласких перекриттів надано форму колон і пілонів зі стилізованими капітелями. Різновеликі кесони стель, що утворені несучими балками, декоровано ліпленими розетками та смужками орнаменту, підлоги викладено з двоколірного граніту. Під час ремонту 1990-х рр. стіни зал і опори облицьовано плиткою під білий мармур, упродовж внутрішніх стін зал № 2, 3, 5 влаштовано другий ярус у вигляді балкону. Вхід із вестибюля до великої операційної зали № 1 прикрашено майоліковим панно на орнітоморфні мотиви.

Тепер у будинку містяться Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта», Міністерство транспорту та зв’язку України, Державний департамент з питань зв’язку та інформації.

Кілессо С. К. Київ архітектурний. – К., 1987.