2010 р. Київська мерія вирішила продати один із найдавніших храмів Подолу

Дата: 18.08.2010

Церковники і прихожани одного з найдавніших храмів на Подолі у Києві підуть з корогвами до Президента Віктора Януковича на знак протесту проти планів КМДА щодо продажу храму, повідомляє «Сегодня».

Церковники побачили днями офіційне оголошення про те, що їх храм підлягає продажу. Дійсно, в газеті «Хрещатик» від 13 серпня розміщено оголошення про те, що мерія шукає оцінювача для визначення ринкової вартості «нежитлового приміщення», розташованого на Хорива, 5-а. А оцінку приміщень проводять, як правило, для подальшого продажу. Саме там розташований Храм Миколи Чудотворця – відомий киянам як церква Миколи Притиска.

У храмі налаштовані рішуче. «Завтра приїжджає настоятель, ми зберемо церковну раду, організуємо прихожан і підемо з корогвами до Януковича!» – сказав староста храму Михайло Балаж.

За його словами, про плани продажу храму він чув ще 2 роки тому і навіть писав листа мерові з проханням не допустити цього. Адже будівля храму – пам’ятник архітектури, який побудували в 1631 році на місці дерев’яної церкви (довгий час учені вважали церкву Миколи Притиска найдавнішою будівлею на Подолі).

У главку комунальної власності вчора відмовили в коментарі, пославшись на те, що їх начальник – на лікарняному. Глава комісії з власності Київради Володимир Дейнега сказав, що, можливо, оголошення – якась помилка.