Ольга Кролевець, Ігор Свистун

542.1. Житловий будинок, 1838 (архіт.).

Вул. Хорива, 5. На червоній лінії забудови пл. Житньоторзької з церквою Миколи Притиска (св. Миколи Мірлікійського), в садибі, що належала цьому храму.

Споруджений за проектом арх. Л. Станзані, бічні і дворову прибудови зроблено у 2-й пол. 19 ст. Первісне планування поверхів анфіладне.

Двоповерховий з підвалом, тинькований, у плані прямокутний. Дах чотирисхилий з бляшаною покрівлею. Планування анфіладного та коридорного типів. Вхід – у дворовій прибудові, де розташовано сходи на верхній поверх.

Перекриття пласкі дерев’яні, над підвалом – цегляні склепінчасті. Побудований у формах, близьких до взірцевих класицистичних фасадів.

Композиція чолового фасаду, центральну частину якого виділено розкріповкою, симетрична. Бічні частини на рівні першого поверху рустовано. Гладеньку площину верхнього поверху прорізано п’ятьма прямокутними вікнами, увінчаними сандриками, та розчленовано підвіконним гуртом.

Будинок – зразок житлової архітектури Подолу 1-ї пол. 19 ст.

Література:

Там само, ф. 19, оп. 1, спр. 1108; Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – К., 1983. – Т. 1.