Дзвіниця

Дзвіниця, поч. 18 – поч. 19 ст.

(архіт.).

У західній частині подвір’я. Нижня частина зведена в 1727 – 33 рр., верхній ярус надбудовано в 1829 – 33 рр. за проектом арх. А. Меленського, в 1902 р. з заходу прибудовано двоповерховий будинок монастирської ризниці та бібліотеки (арх. Є. Єрмаков). Чотириярусна, цегляна, тинькована. У плані квадратна, розчленрвана двома стінами на три частини, у середній з яких був проїзд, у бічних – службові приміщення та сходи. На другому поверсі містилася церква пророка Даниїла, названа на честь титаря, гетьмана України Д. Апостола. На третьому і четвертому поверхах висіли дзвони.

Пластика фасадів нижньої частини дзвіниці є характерною для української архітектури поч. 18 ст. Вони прикрашені неширокими пілястрами зі спрощеними капітелями тосканського ордера. Поміж пілястрів розташовані плоскі ніші з бароковими лиштвами і трикутними фронтонами. Розвинуті профільовані карнизи відділяють другий ярус від третього і третій від четвертого, восьмигранного у плані. Верхній об’єм з банею та шпилем у формах класицизму за масштабом і формами гармонує з нижніми. Покрівля бані пофарбована у синій колір, на ній в кілька рядів розташовано мідні позолочені зірки.

Григорій Логвин

Джерело: Звід пам’яток історії і культури України. – К.: 1999 р., т. 1 (Київ), с. 243.