Віталій Отченашко

506.4. Житловий будинок, 19 ст. (архіт.).

Вул. Спаська, 10. На червоній лінії забудови вулиці.

Споруджений після пожежі 1811. У 1896 до чолового об’єму добудовано дерев’яний флігель для кухонних приміщень, у 1970-х рр. дерев’яні сіни головного входу з боку подвір’я замінено на цегляні. До 1990-х рр. у будинку зберігались автентичні дерев’яні двері та оригінальна столярка вікон, аналогічні заповненням 19 ст. у будинку ігумені Флорівського монастиря, у келіях на пров. Флорівському, 6, у південному флігелі будинку на вул. Січневого повстання, 6. У 1998 – 2000 проведено ремонт, будівлю пристосовано під ресторан, влаштовано новий вхід з ганком (ліворуч).

Одноповерховий з підвалом, цегляний, тинькований, у плані Г-подібний, перекриття пласкі та склепінчасті (в окремих приміщеннях підвалу), планування анфіладне. Дах вальмовий під бляхою.

Оформлений у стилі класицизм. Гладенький семивіконний чоловий фасад, розчленований прямокутними вікнами, вирішено стримано. Парні вікна прикрашено сандриками-поличками, вінцевий карниз значного виносу спирається на ритмічно розташовані мутули.

Споруда – зразок рядової житлової будівлі поч. 19 ст.

Тепер тут ресторан.