Ніна Коваленко, Галина Скляренко

391. Пам’ятник Островському М. О., 1971 (мист.).

Пл. Солом’янська. У сквері. Встановлений на цьому місці 1978 після реконструкції площі (раніше стояв неподалік – на просп. Повітрофлотському).

Автори – ск. В. Клоков, архітектори А. Горяєв, Г. Одинець. Вис. скульптури – 1,2 м, постаменту – 2,2 м.

Островський Микола Олексійович (1904–36) – письменник, учасник громадянської війни на боці більшовиків.

1921–22 працював у Головних залізничних майстернях у Києві помічником електромонтера, секретарем комсомольської організації, у жовтні– грудні 1921 – у Боярці Києво-Святошинського р-ну на будівництві вузькоколійки до Києва. Пізніше, прикутий важкою хворобою до ліжка, написав романи «Як гартувалася сталь» і «Народжені бурею», широко пропаговані в СРСР як зразки героїчної прози соціалістичного реалізму. Ім’ям М. Островського названо вулицю і провулок у Києві.

Бронзову напівпостать М. Островського встановлено на прямокутному гранітному постаменті. Ледь піднесена вгору і динамічно повернута праворуч голова з відкинутим назад густим волоссям, накинута на праве плече солдатська шинель, розкрита книга та дуло гвинтівки, покладені на зігнуту ліву руку, яка спирається на постамент, надають образові романтичності і водночас літературно-оповідного характеру, що підкреслюється й реалістичною пластикою. На чоловій частині постаменту накладними бронзовими літерами стилізований під факсиміле підпис письменника, нижче – дати життя.

Островська Р. П. Микола Островський. – К., 1985.