2009 р. Експертний висновок

Дата: 22.11.2009

Документ дослівно. УТОПІК: Експертний висновок містобудівельної ситуації, що складається у зв’язку з намірами забудови Солом’янської площі у м. Києві

У зв’язку з листом Міністерства внутрішніх справ України №18295 / Лу від 25.09.2009 щодо прийнятого рішення Київською міською владою про будівництво на Солом’янській площі міста Києва поряд з Меморіалом працівникам органів внутрішніх справ, загиблим при виконанні службових обов’язків (пам’ятка історії та монументального мистецтва, охор. № 532-Кв), 18-поверхового офісно-виставкового торгового комплексу Українським товариством охорони пам’яток історії та культури проведено натурне обстеження існуючого стану забудови Солом’янської площі.

Натурне обстеження забудови Солом’янської площі свідчить про наступне:

1. Незважаючи на неухильне збільшення чисельності населення у м. Києві та зростання потреби у вільних від забудови майданів, у місті дуже швидко зменшуються відкриті громадські території. Так на одну третину скоротилася головна площа столиці – Майдан Незалежності, забудовано частину площ Поштової, Івана Франка, Печерської, повністю забудована і фактично перестала існувати Лук’янівська площа. Подібні заходи вважаються неприпустимими у світовій містобудівній практиці.

Тим не менше, загроза забудови тепер нависла над площею Солом’янською, яка має важливе містобудівне значення в плані столиці і є єдиною пішохідною зоною на одній з основних радіальних магістралей столиці – Повітрофлотському проспекті.

2. Функціональне призначення площі – розміщення меморіального комплексу з вшанування загиблих при виконанні службових обов’язків, проведення урочистих заходів, пов’язаних зі вступом до університету внутрішніх справ, прийняттям присяги та святкуванням визначних дат. Даний образ площі закріпився в пам’яті громадськості міста і держави.

Згідно Земельного кодексу України Гл.10, ст. 53, площі (майдани), на яких розташовані громадські об’єкти належать до земель історико культурного-призначення. Запропоноване спорудження будівлі торгового призначення є функціонально несумісним з меморіальним комплексом і не відповідає чинному законодавству щодо використання земель історико-культурного призначення.

3. Територія пам’ятки – меморіального комплексу – включає скульптуру матері, два ряди гранітних плит із прізвищами загиблих, а також функціонально пов’язану з ним пішохідну частину площі в межах транспортних маршрутів, тобто прилеглих магістралей (відповідно до «Зводу пам’яток історії та культури України». М. Київ. Т 1. Ч 1. С. 865).

Територія пам’ятки має найвищий статус охорони і виключає всі види будівельних робіт, не пов’язані із пам’яткоохоронними заходами. Відведення ділянок під будівництво та виготовлення містобудівних обґрунтувань здійснюється лише після розробки проекту зон охорони та режимів використання територій.

Головний корпус Академії збройних сил України – колишнє Миколаївське училище збудоване у 1925-1927 рр. належить до пам’яток історії та архітектури місцевого значення. Відповідно до Закону «Про охорону культурної спадщини» для головного корпусу Академії необхідно розробити зону охорони. В даній ситуації її слід розробляти комплексно разом із охоронною зоною меморіалу.

4. Величина території площі (160 х 80 м) склалася відповідно до масштабу будівель, що її організують, – головного корпусу Академії збройних сил України, Київського національного університету внутрішніх справ, УкрНДІагропроекту та домінуючого баштового будинку Апеляційного суду, що забезпечує урівноваженість між об’ємами та організованим перед ними простором. Скорочення території площі призведе до порушення такої збалансованості.

5. 18-поверхова споруда закриє ліве крило фасаду університету і цим порушить симетричне сприйняття композиції забудови площі, відкине тінь на площу, що нині освітлена сонцем, на задвірках опиниться значна частина її території разом із головною домінантою, що порушить усталену ієрархію об’ємів, яка є основою сформованої композиції забудови площі.

6. Розташування меморіалу загиблим працівникам органів внутрішніх справ на перетині головних осей площі безпосередньо навпроти входу до університету внутрішніх справ є цілком обґрунтованим і відповідає принципам містобудування. Автори монументу – відомий скульптор В. Чепелик та архітектор М. Кислий.

Скульптура виконана в крупних узагальнених формах, розрахована на її всебічне сприйняття, зокрема як знакового об’єкту з навколишніх магістралей в радіусі до 100 м, вона не може бути переміщена в паркове середовище і встановлена на відриві від університету внутрішніх справ, звідки розраховано її оптимальне сприймання, де забезпечено її найкращий профіль на відстані 60 м.

Скульптура не може бути перенесена в середовище парку в умови обмеженого простору, на який вона не розрахована, бо з втратою свого первісного середовища вона втрачає автентичність. Відповідно до ст. 1 Закону України «Про охорону культурної спадщини», пам’ятка не може бути змінена, або перенесена в інше місце.

7. Натурне обстеження та вивчення наявних матеріалів показує, що Солом’янська площа є цілком завершеним ансамблем і не потребує доповнень. Відведення земельної ділянки під будівництво за рахунок території Солом’янської площі є неприйнятним, а спорудження 18-поверхового офісно-виставкового торгового центру з паркінгом є неприпустимим, таким, що призводить до грубого порушення чинного законодавства.