Лариса Толочко

Житловий будинок, рубіж 19 – 20 ст.

(архіт.).

Вул. Артема, 72.

На червоній лінії забудови вулиці. Зведений як житловий будинок Є. Бассі у стилі ренесанс.

Чотириповерховий, цегляний, у плані Т-подібний, односекційний. На кожному поверсі було по дві квартири. Головний фасад симетричний щодо осі центрального входу. Розчленований на три поля: середнє – на п’ять віконних прорізів з пілястрами корінфського ордера в простінках другого і третього поверхів і бічні – на два віконних прорізи, фланковані кожне з двох боків тридільними колонами (капітелі втрачено під час капітального ремонту 1980-х pp.). Важливу роль у зовнішньому вигляді відіграють по-різному згруповані балкони з ажурними металевими огорожами з мотивами кола. Архітектурний декор доповнено ліпним рослинним орнаментом, деякі елементи виявлено кольором (пілястри, напівколони, карниз тощо). Будинок – характерний приклад міської забудови Києва періоду еклектизму.